1. Kiełkownicę opłukać zimną wodą.

2. Nasiona przed wysiewem opłukać pod bieżącą wodą. Można je namoczyć – przyspieszy to proces kiełkowania (polecane przy dużych nasionach).

3. Na szalkach wysypać nasiona tak by nie przylegały do siebie.

4. Zbiornik na nadmiar wody ustawić na równej powierzchni, a na nim umieścić poszczególne szalki z nasionami. Całość przykryć pokrywką.

5. Następnie nasiona należy podlać. Istnieją dwa sposoby podlewania:

  • Najpopularniejszy i najbardziej efektywny z użyciem spryskiwacza. Każdą szalkę spryskujemy osobno umiarkowaną ilością wody. Jej nadmiar zbierze się w zbiorniku na spodzie.
  • Używając otworu wlewowego w pokrywie – polecana jedynie przy dużych nasionach. Wodę wlewamy przez otwór. Obmywając nasiona woda nasili je wilgocią i spłynie przez otworki na obrzeżach szalki do niższych poziomów. Nadmiar wody zbierze się w zbiorniku na spodzie kiełkownicy. Woda ze zbiornika nadaje się idealnie do podlewania kwiatków i innych roślin – dzięki temu podczas hodowli kiełków nic się nie zmarnuje.

6. Kiełkownicę umieszczamy w ciepłym, widnym miejscu, ale nie na słońcu.

7. Należy pamiętać o kontrolowaniu poziomu wilgoci. Kiełki będą gotowe do spożycia w ciągu kilku dni, w zależności od gatunku, temperatury otoczenia oraz jego nasłonecznienia.

UWAGA! Wokół korzeni niektórych kiełków (lucerna, rzeżucha itp.) tworzą się białe włókna, które często są mylone z pleśnią.

Dziękujemy za zakup naszej kiełkownicy i życzymy dużo radości z jej używania!!!